. vane.jpg (302 bytes)

nancy.jpg (3961 bytes)

Nancy Lökfors

NANCY LÖKFORS

Gamla ord, nya betydelser

pune.gif (67 bytes)  Gamla ord för nya betydelser, men inte alltid. Därför känns det som en kamp mot väderkvarnar att försöka förklara skillnaden mellan arbetsavtal och kollektivavtal. Nyligen berättade radioredaktören igen glatt att en massa arbetsavtal upphör att gälla den 15 februari. Det var alltså kollektivavtalen i de branscher som inte anslöt sig till inkomstavtalet som löpte ut då.

Alltså en gång till: arbetsavtal (työsopimus) ingås mellan arbetsgivaren och en enskild arbetstagare. Kollektivavtal (työehtosopimus, på arbetsmarknadsslang också tes) gäller en hel bransch och ingås mellan respektive arbetsgivar- och arbetstagarförbund. När arbetsgivaren säger upp ett arbetsavtal innebär det att den drabbade blir uppsagd, får sparken.

Nya ord kommer in i vårt språk och gamla ord får ny betydelse. Ett rätt nytt ord är social turism. Först betydde det "turism för bredare folklager", med andra ord att också vanligt folk hade råd att åka på semester. Sedan började de främlingsfientliga i Danmark använda uttrycket för asylsökande och menade att de kom till landet för att leva på socialskyddet. Den senaste betydelsen är när politiker, för att visa sin medkänsla, reser till en olycksdrabbad region och är mer i vägen än till nytta, under det allvarligaste katastrofskedet.

Eftersom social turism numera tycks gälla samhällets grädda, så behövs det ett nytt ord när vanligt folk sysslar med samma sak. Mycket riktigt, det kallas morbid turism. Ni vet, när folk samlas runt vaken där en lastbil sjönk på en isväg och chauffören drunknade. Samma fenomen som den legendariske Ekenäspolisen uttryckte så här: "Gott folk! Stå int’ här å hinder eldsvådan!"

Flodvågskatastrofen i Sydostasien gjorde att den japanska benämningen på fenomenet slog igenom i många språk. I dag vet de allra flesta vad en tsunami är. Ordet har snabbt fått vidgad betydelse. Jag har hört folk använda tsunami där man förr skulle ha talat om drev, dvs. när någon offentlig person utsätts för förföljelse i medierna. Nu drabbas han eller hon inte av ett drev utan en tsunami.

Till slut tänkte jag återgå till arbetsmarknaden. Arbetsavtalslagen säger att ett företag kan säga upp anställda av ekonomiska orsaker och produktionsorsaker. Den gängse tolkningen är att det går ekonomiskt dåligt för företaget. Men Telia Sonera försöker visst få till en nytolkning av lagen. När företaget gör en vinst på 1,5 miljarder euro så måste 650 anställda i Finland lämna företaget, av "ekonomiska orsaker". Denna nytolkning kallas också galna kapitalistsjukan.

OBS.
Du kan söka på webben efter ord Nancy behandlat
i sin språklåda.
Gå till: www.lontagaren.fi klicka sök (uppe till vänster)
I sökfältet fyller du i: nancy (mellanslag) ordet du söker

Löntagaren 4.3.2005 nr 2/05

 

hava500.jpg (350 bytes)

lt-ylos.jpg (843 bytes)lt-back.jpg (825 bytes)

marne.gif (45 bytes)

LÖN  nr 2/2005

Till första sidan

runu.gif (924 bytes) Ledaren
runu.gif (924 bytes) Kolumner
runu.gif (924 bytes) Tema
    Fackrörelse i förvandling
runu.gif (924 bytes) Aktuellt
runu.gif (924 bytes) Arbetslösheten
    i Svenskfinland

runu.gif (924 bytes)
Arbetsmiljö
    Musikens risker
runu.gif (924 bytes) Språklåda

Gamla ord, nyt betydelser

runu.gif (924 bytes) Utrikes
runu.gif (924 bytes) Kultur
runu.gif (924 bytes) Fritid
runu.gif (924 bytes) Karikatyr

www.sak.fi/på svenska