. vane.jpg (302 bytes)

Må bra i jobbet – från början

pune.gif (67 bytes)  Med en god arbetshälsa i bagaget klarar nyutbildade yrkeschaufförer sitt krävande jobb med skiftande och långa arbetstider och arbetsmiljöer bättre. Sunda levnadsvanor ska bakas in redan i studierna, teoretiskt men också rent praktiskt genom att studerande blir medvetna om att rätt kost och motion ger bättre arbetsförmåga.

I början av mars körde Arbetshälsoinstitutet igång projektet "Terveenä ja hyvinvoivana jo työuran alussa", ungefär Frisk och välmående redan i början av arbetslivet. Tillsammans med yrkesläroanstalterna i logistikbranschen ska utbildningen få en större inriktning på att utveckla hälsan och arbetsförmågan.

– Om du lär dig äta sunt och leva sunt läggs grunden till en god yrkesidentitet och medvetenhet om arbetarskydd. Under studierna ska yrkeschaufförer, långtradar- och lastbilschaufförer, buss- och taxichaufförer få lära sig rent praktiskt hur de skapar och kan upprätthålla en god arbetshälsa och ork, understryker Arbetshälsoinstitutets expert Eveliina Korkiakangas, också utbildad sjukvårdslärare.

Från sin arbetsplats, regioninstitutet i Uleåborg, rundar Eveliina Korkiakangas som bäst de läroanstalter som anmält sitt intresse för projektet.

– Fler får gärna komma med, inte bara yrkesläroanstalter utan alla som ger logistikutbildning, centraler för vuxenutbildning och arbetskraftsutbildningar, uppmanar hon.

Och inte bara dem. Hon vill också nå företagen som tar emot praktikanter.

– Det är lätt gjort att ta efter dem som introducerar en i jobbet. Jag vill gärna samarbeta också med logistikföretagen både vad gäller matvanor och möjligheter till motion. Ger arbetspassen till exempel möjlighet till motion, det kan vara tio minuter då och då, säger Korkiakangas.

Spel och lunchlådor

Långa arbetspass, vibrationer och fysiskt påfrestande lastning och lossning kräver god fysik. Eveliina Korkiakangas har också noterat intresse för projektet hos både arbetstagar- och arbetsgivarorganisationerna.

Brist råder på yrkeschaufförer. Genom att främja hälsa och arbetsförmåga kan tillgången på arbetskraft garanteras också i framtiden.

– Chaufförernas hälsa och arbetsförmåga påverkar alltid också trafiksäkerheten. Sunda levnadsvanor gör att du håller dig pigg och har ork, du håller dig i bättre form och kan undvika sjukdomar som hänger samman med vikten, sjukledigheter arbetsförmåga och förtida pension, räknar Eveliina Korkiakangas upp.

Projektet pågår till slutet av år 2011. Under det här året är siktet inställt på att utveckla utbildningen och ta fram läromaterial.

– Det ska inte bli typ traditionella föreläsningar, utan mera praktiskt inriktade metoder. Kanske brädspel, övningar i att bygga upp lunchlådan. Lärarna ska ges vidareutbildning och kanske ordnar vi också föräldrakvällar.

INGEGERD EKSTRAND

Löntagaren 1.4.2010 nr 3/10

 

hava500.jpg (350 bytes)

lt-ylos.jpg (843 bytes)lt-back.jpg (825 bytes)

marne.gif (45 bytes)