. vane.jpg (302 bytes)

ffc-nytt-pal.jpg (4434 bytes)

Anita Spring. Foto: PATRIK LINDSTRÖM

ANITA SPRING

Löntagarna kräver
socialt ansvar av företagen

pune.gif (67 bytes)  Diskussionerna kring de massiva uppsägningarna och permitteringarna går heta. Löntagarna är inte det minsta nöjda över hur arbetsgivarna förhåller sig till de avtal som gemensamt förhandlats fram. Arbetstagarna har skött sin bit av det inkomstpolitiska avtalet. Vi har under flera år nöjt oss med moderata löneförhöjningar för att förbättra sysselsättningen i Finland. Statsmakten har också i sitt regeringsprogram prioriterat sysselsättningen och vidtagit åtgärder t.ex. för att utveckla vuxenutbildningen och sänka inkomstskatten för att öka köpkraften hos låg- och medellöntagarna.

Men vad gör arbetsgivarna? Jo, de slänger ut tusentals arbetstagare, flyttar produktionen till länder där arbetaren inte får bilda egna fackorganisationer, är underbetalda och tvingas arbeta under oskäliga arbetsförhållanden. Uppsägningar och permitteringar görs också i företag som visar goda vinster, men aktieägaren och direktören med bonusarrangemang kräver ännu mera. När nyheterna om uppsägningarna på Elisa publicerades steg börskursen med nästan 40% vilket också förstås ökar bonusen för företagsledningen.

x x x

Läste härom dan en insändare i en veckotidning där skribenten undrade varför ett företag skall ta socialt ansvar, detta hör ju enligt skribenten till samhället. Skribenten fortsatte med att himla sig över den icke flexibla arbetslagen som gör det så besvärligt att minska arbetskraften. Jag antar att skribenten inte delar fackföreningsrörelsens värden.

Ja, vad är samhället? Samhället är ju vi alla. Där har vi alla våra skyldigheter och rättigheter, företagen medräknade. Företagslivet i Finland har välfärdssamhället att tacka för sina framgångar och för att de finska företagen är klassificerade som de mest konkurrenskraftiga i världen. På Finlands svenska socialdemokraternas kongress i Jakobstad uttryckte partisekreterare Eero Heinäluoma saken klart och tydligt: "När får vi se tillräckligt starka mjukisföretagsledare, som vågar säga detta rent ut: företagen behöver daghem, hälsovård, skolor, universitet, en förvaltning som är effektiv och fri från korruption samt en högklassig kultur." Hur kunde företagslivet fungera utan dessa viktiga funktioner som samhället erbjuder? Jag är säkert inte ensam om åsikten att det skulle inte lyckas. Men när man får någonting så måste man också ta sitt ansvar, det gäller både företagen och alla oss andra.

Nu när regeringen har fattat beslut om att sänka företagsskatter med 0,5 miljarder euro (som i vissa arbetsgivarkretsar har blivit bemött som en tilläggsskattebörda) för att förbättra företagens tillväxt- och verksamhetsförutsättningar har vi nog all orsak att förvänta oss att företagen sköter sina skyldigheter också då det gäller ansvar för sina anställda.

Löntagarorganisationerna FFC, FTFC och AKAVA föreslår att man gör fredagen den 12.12 till en demonstrationsdag till försvar för arbetet. Organisationerna anser att det vore viktigt att man på varje finländsk arbetsplats kommer överens om hur man gemensamt kan arrangera en diskussion, en diskussion om arbetsplatsens framtidsutsikter och om hur det kommande generationsskiftet ska genomföras. Fackförbunden informerar sina medlemmar närmare om aktionsdagen.

Löntagaren 12.12.2003 nr 10/03

 

hava500.jpg (350 bytes)

lt-ylos.jpg (843 bytes)lt-back.jpg (825 bytes)

marne.gif (45 bytes)