. vane.jpg (302 bytes)

arbetsmiljo.jpg (4685 bytes)

Dagens människor lever i en värld av dofter och kemikalier. Allt fler lider av doftöverkänslighet. Allergiprofessorn Tari Haahtela föreslår kemikalienedrustning.

Vällukt passar inte alla

runu.gif (924 bytes)  Doftöverkänsliga lever på sparlåga

Morgonduschen och mejken sveper in oss i tiotals dofter, från tvål till deodorant, från makeupcreme till läppenna. Det gäller att själv gallra Allergirådgivare Taina Paarmas tror inte vi kan tampas med dofterna genom förbud och regler. Foto: PATRIK LINDSTRÖMpune.gif (67 bytes)  Dofter väcker angenäma känslor, men också obehag hos en del av oss. För doftöverkänsliga är julen en mara: parfym och rakvatten är populära julklappar, hyacinter finns i varenda vrå och i stugan står julgranen så grön och grann.

Andnöd, migrän, kliande ögon, hosta, rinnsnuva, trötthet och illamående slår till Uppskattningsvis en procent av finländarna drabbas av allvarliga symptom. Till det kommer en betydligt större gråzon som drabbas lindringare. I Sverige räknar forskare med att 700 000 svenskar har besvär av olika dofter, i USA att var tionde amerikan blir direkt sjuk av dofter och kemikalier.

Enbart inom kosmetikindustrin används i dag 2 000 doftämnen. Ovanpå det kommer sådant som rengöringsmedel.

– Ta en titt i badrumsskåp och städskåp. Rensa ut! råder professor Tari Haahtela, överläkare på Allergisjukhuset i Helsingfors.

Han menar att dofter används för att locka: doftar jag bra är jag en bra människa. Gruppen doftöverkänsliga ökar dock hela tiden. Problem uppstår hemma, i den offentliga miljön som bussar och teatrar, och i arbetsmiljön, typ omklädningsrum där deodoranter och parfymen är i flitig användning.

– Berätta om dina problem på arbetsplatsen och vädja till arbetskamraterna om hänsyn. Vi lever i en kommersiell, kemikalievärld men det börjar bli dags för kemikalienedrustning! Här finns en nisch för produktutvecklarna

Okänd mekanism ger reaktion mot grannen

Professor Haahtela betonar att doftöverkänsligheten är ett reellt problem, som bör tas på allvar. Problemet är att patienten ser frisk ut, och undersökningar visar inget. Till exempel vid allergi bildas antikroppar.

– Dofternas bana från näsan till det centrala nervsystemet kan liknas vid en vacker skogsstig. För de överkänsliga förvandlas stigen till en motorväg, doften flyger till hjärnan, briser och ger obehag.

Doftöverkänsliga kan indelas i tre grupper. För läkarvetenskapen är gruppen med hudsymptom, klåda och eksem, inget problem då tester ger resultat. En annan grupp får problem med andning och kliande och svullna ögon, med hosta och snuva. Den tredje gruppen mår allmänt dålig, drabbas av huvudvärk, illamående och trötthet.

– För grupp två och tre är symptomen ett mysterium. Det är en hittills okänd mekanism som gör att man till exempel inte tål arbetskamratens rakvatten. Kanske orsaken är att våra sinnen inte anpassats till kemikalier. Vårt sinnesystem har ju utvecklats för tusentals år sedan, säger Tari Haahtela.

Ingen medicin finns

.För astmatiker, en grupp på 340 000 personer, kan doften bli en faktorer som förvärrar astman. Varken astma- eller allergimediciner hjälper här.

– Det bästa råd jag kan ge är att försöka undvika dofter. Kanske kunde vi framdeles pröva med att härda människor — som vid pollenallergi — med hjälp av doftande naturläkemedel, kastar Haahtela fram.

Biologiska orsaker kan ligga bakom det att flera kvinnor än män reagerar negativt på dofter. De flesta som söker läkarhjälp är i åldern 30–50 år, vilket tyder på att överkänsligheten utvecklas med åren.

En av de få som forskar i ämnet och också utvecklat några testmetoder är docent Eva Millqvist i Sverige. Hon menar att kemisk känslighet blivit ett problem först de senaste åren, och att här finns ett samband med den västerländska livsstilen. Millqvist talar om sensorisk hyperreaktivitet, kemisk känslighet med främst symptom i ögonen och luftvägarnas slemhinnor. En del patienter drabbas av huvudvärk, yrsel, trötthet och svettningar. Symptomen utlöses också av låga nivåer kemikalier, typ parfymerade produkter, olika kemikalier, blomdoft, cigarettrök, mögel, luftföroreningar, avgaser, kalla luft och ansträngning. (Källa: www.tilia.se).

Doftfria alternativ finns

På 1930-talet bestod parfymerna till 85 procent av eteriska oljor och till 15 procent av konstgjorda ämnen. I dag är situationen den omvända.

På parfymer behöver innehållet endast deklareras som "parfym" eller "arom", berättar Taina Paarmas på Helsingfors astma och allergiförening, därifrån hon också ger råd om hudvård och kemikalier riket runt. I mars nästa år träder ett nytt EU-direktiv i kraft, enligt vilket de 26 mest allergiframkallande kemikalierna bör deklareras på produkten.

– Vi reagerar mycket individuellt på dofter. Följ din egen näsa, för också s.k. parfymfria produkter kan innehålla eteriska naturoljor, typ lavendel och rosmarin, som du kan reagera på, varnar hon.

Doftfria alternativ finns vad kosmetika beträffar även om urvalet än så länge är litet. Också några frisörer har gått in för doftfria produkter, för att skona kunderna och sig själva. Ekofrisörer finns bl.a. i Helsingfors, Tammerfors och Salo.

På städsidan är det sämre ställt. Ett effektivt doftfritt allmänt rengöringsmedel saknas.

Paarma tipsar om alternativa produkter till dem om ringer upp. Problemen kan gälla makens rakvatten, eller en doftande chef som ger arbetstagaren huvudvärk.

– Trots kampanjer är doftöverkänslighet rätt okänd hos den stora allmänheten. Tala om dofter precis som om cigarettrök, uppmanar Paarmas.

Rökare har speciella rum på jobbet, varför inte också doftöverkänsliga? I staden Nova Scotia i Canada har man t.ex. gått in för doftfria bibliotek, sjukhus, klassrum och bussar, medan Santa Cruz i Californien förbjudit doftanvändning på allmänna möten.

Här hemma har Jyväskylä stadsteater gått in för ett par doftfria föreställningar ett par gånger per säsong.

Webbplatser: www.allergia.com och www.kosmetiikka-allergia.fi

Allergirådgivare Taina Paarmas ger råd om doftfria alternativ på telefon (09) 4770 5464

INGEGERD EKSTRAND
Foto: PATRIK LINDSTRÖM

 

Doftöverkänsliga lever på sparlågalt-ylos.jpg (843 bytes)

pune.gif (67 bytes)  Med ansiktet täckt av ett genomskinligt plastvisir och med filterdosor i ett midjebälte stegar frisörmästaren Aino Lähde in på caféet i Lahtis. Fläkt med ansiktsskydd plus filter hör vanligen hemma i industrin men för Lähde är apparaten hennes enda möjlighet att röra sig utanför hemmet.

Om inte kemikaliedjungeln rensas ut kan andningsmasker blir vanligare i framtiden. foto: KRISTOFFER ÅBERGAino Lähde hör till den växande gruppen doftöverkänsliga och deltar i höstmötet i den två år gamla föreningen för doft- och kemikalieöverkänsliga. Caféet har städats med doftfria medel och föreningens sekreterare Raija Kerttula byter flinkt ut tvålen på WC mot en doftfri. Också intervjuaren och fotografen har uppmanats infinna sig doftfria.

– För våra medlemmar går det sociala livet på sparlåga. Att gå på teater, bio eller restaurang är otänkbart, likaså att använda bussar och tåg. Finnairs flyg har accepterat Ainos apparat, men den bör hållas stängd vid start och landning, säger Raija Kerttula.

Svullna ögon skvallrar om gårdagens lopptorgsbesök som avbröts av illamående.

– Men ibland vill jag försöka leva normalt, säger Kerttula som arbetat som vaktmästare och biljettförsäljare i museer. Mögel och kundernas dofter gav henne daglig migrän, sinuit, öronproblem, trötthet och en bristfälligt fungerande sköldkörtel.

Doftöverkänsligheten syns inte vid hälsoundersökningar.

– Enligt dem är jag den friskaste personen i hela Lahtis. Vilket är sambandet mellan mögel och doftöverkänslighet, nästan alla i vår förening har först råkat ut för mögel?

En dold elementläcka gav mögel och strålsvamp hemma och flytt följde. Nu hägrar en ny flytt, plastmattan ger symptom.

– Utan min släkt och mina vänner, och med stöd av församlingen hade jag inte klarat mig. Jag för en ständig dialog med socialen. Jag är arbetssökande men vem anställer en person som tvingas sjukskriva sig varannan dag?

Tvingades lämna jobbet

En snabbintervju med mötesdeltagarna visar att flera fått lämna jobbet. För doftöverkänsliga passar inte kontorslandskap med parfym och rakvatten i en doftkakafoni, inte heller kundtjänst på post och i bank där ytterligare dofter tillkommer.

Med är också metallarbetaren som nog klarade jobbet, men den nya plastmattan hemma ledde till reaktion också mot raklödder. Och städaren med andningsproblem hemma i mögelhuset och symptom av rengöringsmedlen på jobbet. Problemet förvärras då arbetsplatser slår av luftkonditioneringen då arbetsdagen är slut för de andra, och städarna gnor på i ångor av vax och putsmedel.

Också Aino Lähde är arbetssökande. Som frisör sedan 1969 och senare yrkeslärare för blivande frisörer har hon utsatts för otaliga starka kemikalier. Långa sjukledigheter varvades med arbetsdagar då hon gick på kortison.

En kraftig attack med hosta, andnöd, frossa och uppsvullen tunga och mun på jobbet tvingade henne att uppsöka sjukhus. med tunga och mun uppsvullna, frossa, huvudvärk och illamående. Efter det kämpade hon på i en månad, innan hon sjukskrevs 2003.

– Ändå har jag alltid försökt leva sunt, suckar hon och berättar om stockhuset som nu sanerats men där andningsmasken ständigt ligger till hands på bordet.

– Jag har mitt eget revir men både min make och barnen kan få dofter med sig hem. Barnen får tyvärr inte ta hem sina kamrater, dem måste de träffa annanstans.

Hur bemöta okunskap

Vad Aino Lähde ska göra då utkomstskyddet tar slut om ett halvt år vet hon inte. Sjukpension vore ett alternativ.

– Jag trodde vi levde i välfärdsstaten Finland, att jag bemöttes fel då jag inte fick ersättning. Idag har jag insett att det är så vårt samhälle fungerar, försäkringsbolagen har inte råda att betala ut ersättningar, säger hon bittert.

Livet är en ständig kamp. Andningsapparaten lånade en firma ut på prov och hälsocentralen betalde apparaten, men filtren fick hon kämpa för i två månader. Doftöverkänsligheten är okänd också för många i vården, säger Aino Lähde som knappt lämnar hemmet för annat än besök hos läkare, på apotek och FPA. Matköpen får familjen ta hand om.

– Just nu letar jag efter en doftfri optiker, suckar hon.

Terapeut Leena Maija Hurme var inbjuden till mötet för att tackla frågan om hur berätta om sin doftöverkänslighet för andra.

– Vi går in på ett så intimt och känsligt område om vi påtalar en annans doft. Det gäller att vara diplomat, varför inte påpeka att min önskan är att både du och jag ska må bra på jobbet. Kanske kan du be din arbetskamrat låta bli att använda doft som du mår illa av? Ge henne möjlighet att påverka ditt välbefinnande helt enkelt, föreslog Hurme.

 

Intresseorganisationen Suomen Hajuste- ja kemikaaliyliherkät ry (HAKE) har i dag ett hundratal medlemmar. Stödtelefon 040 774 6288,
e-post: hake_ry@hotmail.com

Webbplats: http://hake_ry.tripod.com

INGEGERD EKSTRAND
Foto: KRISTOFFER ÅBERG

Löntagaren 17.12.2004 nr 10/04

 

hava500.jpg (350 bytes)

lt-ylos.jpg (843 bytes)lt-back.jpg (825 bytes)

marne.gif (45 bytes)

LÖN  nr 10/2004

Till första sidan

runu.gif (924 bytes) Ledaren
runu.gif (924 bytes) Kolumner
runu.gif (924 bytes) Tema
    Polarnatt råder
runu.gif (924 bytes) Aktuellt
runu.gif (924 bytes) Arbetslösheten
    i Svenskfinland

runu.gif (924 bytes)
Arbetsmiljö
    Dofter och kemikalier

Vällukt passar inte alla

runu.gif (924 bytes) Språklåda
runu.gif (924 bytes) Kultur
runu.gif (924 bytes) Fritid
runu.gif (924 bytes) Karikatyr

www.sak.fi/på svenska