. vane.jpg (302 bytes)

nancy.jpg (3961 bytes)

Nancy Lökfors

NANCY LÖKFORS

Löneöverhäng

pune.gif (67 bytes)  Fackförbunden och respektive arbetsgivarförbund har börjat förhandla om hur de ska tillämpa den inkomstpolitiska helhetsuppgörelse som centralorganisationerna på arbetsmarknaden uppnådde i slutet av november. Det är dessa tillämpningsförhandlingar som blir avgörande för om uppslutningen blir så stor att vi får ett inkomstavtal, på finska tupo.

Varje avtal brukar innebära nya ord och uttryck eller åtminstone en uppvärmning av gamla ord. Bland de nyare orden kan vi ta omställningsskydd — muutosturva, som nu finns med. FFC försökte förra gången också, men lyckades inte då. Beställaransvar — tilaajan vastuu — är ett annat ord. Denna gång går den frågan till arbetsgrupper, så ordet lär dyka upp i fortsättningen också.

Den fråga som gemene man — och kvinna — väl är mest intresserad av är i alla fall hur mycket lönerna kommer att stiga. Löneförhöjning, lönelyft är synonymer. I avtalssammanhang talar man om förhöjningens kostnadseffekt (kustannusvaikutus). Det uttrycket omfattar mer än enbart lönelyftet, arbetsgivaren har också andra kostnader.

Ett nygammalt ord som har dykt upp i år är löneöverhäng eller överhäng. På finska döptes denna term i tiderna till palkkaperintö. Också denna term importerades i likhet med omställningsskydd från vårt västra grannland. Vad betyder då löneöverhäng? Det betyder att arbetsgivarnas kostnader också stiger genom bestämmelser i tidigare avtal. Till exempel gäller ju de löneförhöjningar som vi har fått i år, 2004, också nästa år.

Det här är knappast de enda ord och uttryck som har aktualiserats under avtalsförhandlingarna.

Sedan får vi bara hoppas att alla redaktörer ska lära sig skillnaden mellan kollektivavtal och arbetsavtal. Kollektivavtalet gäller alltså en hel bransch. Förleden kollektiv säger ju att det är fråga om flera personer. Arbetsavtal ingås mellan arbetsgivaren och en enskild arbetstagare. Jag har märkt att en del finnar också blandar ihop begreppen. En insändarskribent skrev om työsopimus (arbetsavtal) när det han tog upp gällde kollektivavtalet (työehtosopimus).

Snart är det jul och matborden dignar av läckerheter av många slag. Kom ihåg att det inte är så viktigt vad vi äter mellan jul och nyår. Det som vi äter mellan nyår och jul har större inverkan på vår vikt!

God Jul och Gott Nytt År!

OBS.
Du kan söka på webben efter ord Nancy behandlat
i sin språklåda.
Gå till: www.lontagaren.fi klicka sök (uppe till vänster)
I sökfältet fyller du i: nancy (mellanslag) ordet du söker

Löntagaren 17.12.2004 nr 10/04

 

hava500.jpg (350 bytes)

lt-ylos.jpg (843 bytes)lt-back.jpg (825 bytes)

marne.gif (45 bytes)

LÖN  nr 10/2004

Till första sidan

runu.gif (924 bytes) Ledaren
runu.gif (924 bytes) Kolumner
runu.gif (924 bytes) Tema
    Polarnatt råder
runu.gif (924 bytes) Aktuellt
runu.gif (924 bytes) Arbetslösheten
    i Svenskfinland

runu.gif (924 bytes)
Arbetsmiljö
    Dofter och kemikalier
runu.gif (924 bytes) Språklåda

Löneöverhäng

runu.gif (924 bytes) Kultur
runu.gif (924 bytes) Fritid
runu.gif (924 bytes) Karikatyr

www.sak.fi/på svenska