. vane.jpg (302 bytes)

Krister UggeldahlKrister Uggeldahl

Hon, han och Chris Rea

 TRISS PÅ HANDEN

pune.gif (67 bytes)  Läsplattor. Blotta ordet får mig att aspirera på posten som protokolljusterare i Spinnrockens vänner rf. – med hälsningar till gruppen av hantverkare som i 1700-talets England försökte sätta stopp för den industriella revolutionen. Inte genom att dissa läsplattorna utan genom att sopa till spinnmaskinen "Spinning Jenny" och tutta eld på upphovsmannens hem.

Men okej, ska vi tro propellermössorna är det bara en tidsfråga innan de traditionella böckerna – papperstidningarna också för den delen – får en seriös konkurrent i e-boken respektive e-tidningen.

När det gäller e-tidningen kan jag på sätt och vis förstå argumenten för. Distributionen på landsbygden haltar i takt med Itellas kvartalsrapporter och dagens nyheter är oftast snäppet vassare än gårdagens nyheter. Plus att det gäller att hänga med nyhetsflödet på nätet.

Men boken då, denna prasslande, oslipade diamant som har en tendens att hänga med från flytt till flytt, detta utan att göra c-kassetterna på vinden sällskap? Törs man fråga varför?

För att inte snacka om revirmärkningen, ett i den digitala åldern bra knepigt kapitel. Ta till exempel det här med musik och skivor. Förr var det bara att kasta ett öga på skivsamlingen och varsamt smeka omslagen (vilket i och för sig förlorade sin charm när vinylerna ersattes av de anonyma cd-skivorna) och du visste var du hade personen i fråga.

Vilket får mig att tänka på en av de där gångerna när undertecknad fick på båten av ett fruntimmer och jag på hemvägen tröstade mig med att förhållandet ändå inte hade haft någon framtid. Inte med Dire Straits, Chris Rea och Eppu Normaali i skivhyllan, aldrig i livet!

Vad skulle man ha gjort idag? Smygtittat på hennes hårdskiva ("Du är så vacker i kväll, kan jag snälla få titta på din C-station") eller pillat på i-poden?

Samma med böcker. Ville man imponera på folk var det bara att "vårdslöst" slänga fram en bokpärm eller två. (Fungerar fortfarande, men hur länge?). Och i det fall att man skulle bli kvitt kulturmaffian gällde det att rada upp böckerna i bokhyllan i storleksordning.

Här kan jag förstås inte låta bli att nämna den svenska humorserien Solsidan som med stor träffsäkerhet och satirisk skärpa klär av medelklassen och dess kulturella pretentioner. Men som samtidigt fungerar som guide i bluffandets ädla konst.

Säg bara "Orhan Pamuk" (läs: turkisk författare som nyligen kammade hem Nobelpriset i litteratur) och alla äter ur din hand. Annat är det med positioneringen inför den tilltänkta medieavgiften.

Där behöver man minsann inte göra sig till. Det räcker med att man konstaterar att man aldrig ser på teve (åtminstone inte på Rundradiokanalerna) eller lyssnar på radio, att man är blind, döv och jädrans stolt över det, och så har man sitt på det torra.

I värsta fall kan man väl tänka sig någon form av budgetfinansiering – förutsatt att det inte kostar nåt extra. Simsalabim och så växer pengar på träd.

lt-ylos.jpg (843 bytes)

 

TRISS PÅ HANDEN

DOKUMENTÄR
"The Yes Men Fix the World", storföretagen får smaka på sin egen medicin, TV2 14/4
– Yes Men står för Mike Bonanno ja Andy Bichlbaum, aktivistradarparet som med hjälp av fejkade hemsidor och andra mer eller mindre sofistikerade hyss drar storföretagen vid näsan. Men ändamålen helgar medlen och som sig bör fångas upptågen av kameran, framför en allmänhet som inte vet vad den ska tro.

RADIO
"De nyas råd", nyfinländare kommer till tals", Radio Vega varannan måndag
– Efter De äldres råd kommer De nyas råd, och det är ju inte en dag för tidigt. Detta i en tid när främlingsfientligheten visar sitt fula tryne och det utan att det politiska etablissemanget lyfter ett finger. Varannan vecka vankas ett bosniskt, alternativt ryskt, tyskt, koreanskt eller somaliskt perspektiv på det finländska samhället.

TV-FILM
"Life of Brian", Monty Python på väg mot Golgata, glad i hågen", Yle Teema 3/4
– Så här i påsktider hör det till att man slänger sig lite extra andaktig. Men försök säga det åt Monty Python, den brittiska humorensemblen som i Life of Brian drar till med en läcker satir om religiös fanatism och andra stolligheter. Och som Eric Idle, upphängd på korset, sjunger: "Always look at the bright side of life..."

Löntagaren 1.4.2010 nr 3/10

 

hava500.jpg (350 bytes)

lt-ylos.jpg (843 bytes)lt-back.jpg (825 bytes)

marne.gif (45 bytes)