 LUNCHLÅDAN
Vi har lämnat påsken bakom oss och väntar med iver på
vårens ankomst. Salladstipset ger oss möjlighet att använda bort eventuella rester av
påsklammet som satts i frysen eller alternativt tillsätter du skinka i salladen. Och så
upptäckte jag själv att det igen är dags att ta en titt i frysen och med jämna
mellanrum använda bort senaste års skörd i tid för att sedan invänta ny säsong.
Kanske du som jag har bär av olika slag som blir en god bärsallad med vaniljkräm eller
-sås till.
Gör en god cocktailblandning som är
vacker i färgen, rik på mineralämnen och samtidigt en riktig C-vitamin bomb.
Sallad
som du vill
4 portioner
2 dl Fusilli pasta
vatten, salt
1 stjälk bladselleri
200 g marinerade tomater
1 grönsalladshuvud
1 liten gul eller röd paprika
150 g lammstek skivor eller skinka
rosmarin, gärna färsk
Sås:
1 dl gräddfil
2 dl örtcrême fraiche
persilja
Koka pastan enligt anvisningen på förpackningen. Spola dem därefter med kallt vatten
och låt dem rinna av. Skär skinkan i fina strimlor, skiva bladsellerin och blanda dem
med den kokta pastan. Skölj salladen, tag undan några blad till garneringen, strimla
resten av salladen och blanda in den med de övriga ingredienserna. Garnera med
salladsblad och persilja. Bjud gott färskt bröd till salladen.
Minska på ditt bärförråd i frysen och bjud på:
Bärcocktail
4 portioner
2 dl röda vinbär
4 dl hallon
2 dl vita eller svarta vinbär
Sås:
Vaniljkräm
Blanda bären i en skål och lägg upp dem i portionsskålar. Servera en tjock vanilj-
eller tjinuskikräm till bärcocktailen.
Solveig
Backström
Hushållslärare
FLER
LUNCHLÅDOR
Hönssoppa
Pasta
Broilergryta
Pastasallad
Grillad eller halstrad gösfilé
Semestersallad med rökt fisk
Pasta med svamp-baconsås
Rotfruktsbiff, Fylld paprika
Kålsoppa med lammkött
Rödbetsplättar med currykyckling och
äppel-grynost
Sellerisoppa med parmesan och vinbärspaj
Lammfärsrulader, pasha och citronmeliss
Sallad som du vill o Bärcocktail
Ugnsbakad potatis, Caesarsallad, Äppelkam
Squashpaj med pesto
Siksallad och sommarpaj
Skördepasta
Höstgrytan, romtopf
Rödbetsgratäng och smaksatt yoghurt
Stekt kalkonfilé med portvinssås
Fransk löksoppa
Wrappers, yoghurtmums
Fyllda ägg
Ostgratinerad rotselleri, svampstuvning
Fylld gratinerad zucchini o Fruktkompott
Limegravad lax
Snabb wok med savoykål
Svampgryta
Svampomelett
Lutfiskpudding, plommonkvarg
Tomat-basilikasoppa
Korv- och böngryta
Bblomkåhlspuré & fruktsallad
Couscoussallad o amerikanskt revbensspjäll
Fiskspett med färg, marinad & sås
Fruktig broilersallad & blåbärskaka
Broccolisoppa & hallonsmoothie
Hösttallrik, drottningtårta
Skördepasta med rotsakssås
Glasmästarsill, senapsgravad
strömmingsfilé, rödbetstzatziki
Selleribiff med svampfräs och ugnsbakad
potatis med
broccoli-örtfyllning
Grönsaksplättar med rödbetstzatziki,
rödbetstzatziki och potatisrieska
Wrappers, gurksallad, äppeltårta
Gösfilé i paprikasås
Bönsallad o rabarberkaka
Löntagaren 2.4.2002 nr
3/02 |