
Lunchlådan
Solveig Backström
www.marthaforbundet.fi
Min
vision var då jag tog itu med denna lunchlåda att den skulle vara lätt och vårfräsch.
För många av oss betyder vårens och sommarens ankomst att
också grillsäsongen inleds. Jag tipsar denna gång om underbart goda grillade
amerikanska revbensspjäll med couscoussallad. Salladen lämpar sig utmärkt till kyckling
eller nötkött som grillats eller stekts i ugn.
Desserten är helt enkelt frukt i bitar som denna gång serveras med
vaniljyoghurt för att få lite variation.
Couscous är snabblagade gryn som framställs av durumvete. När de är kokta rör man
ner några matskedar olja för att få couscousen fluffig och samtidigt förhöja smaken.
Couscous är lika gott att äta kallt som varmt.
Näringsmässigt ger oss couscous per 100 g bland annat ca 310 kcal, drygt 2 g fett, 65
g kolhydrat varav 5,4 g är kostfiber och 11 g protein.
Couscoussallad
4 portioner
2 1/2 dl couscous
3 dl vatten
2 msk olja
1/2 grönsaksbuljongtärning
1/4 tsk salt
1 krm vitpeppar
några kvistar färsk basilika
1 salladslök eller 1/2 purjo
2 dl issallad
3 tomater
Koka upp vatten, buljongtärning och olja. Rör ner couscousgrynen och låt koka upp.
Lägg på locket, dra kastrullen från plattan och låt dem svälla 6 minuter. Smaka av
med salt och peppar. Låt svalna. Strimla basilika, lök och sallad. Skär tomaterna i
bitar och blanda allt med couscousen.
Amerikanskt
revbensspjäll
1 kg
revbensspjäll
Sås:
1 lök
1 msk margarin
1/2 dl vatten
2 msk vinäger
1 msk Worcestershirssås
1/2 dl citronsaft
2 msk farinsocker
ca.2 dl chilisås
salt, paprikapulver
Sätt ugnen på 225 grader. Klä en långpanna med papper och täck in spjället med
folie. Lägg den i ugnen. Under tiden: hacka löken och bryn den i matfett. När löken
fått färg tillsätt de övriga ingredienserna. Låt såsen koka sakta i ca 20 minuter.
Tag bort folien runt köttet och häll såsen över och pensla spjället så att spjället
täcks av sås. Sänk värmen till 175 grader och ös då och då, så att det inte blir
torrt. Köttet är färdigt då benen lätt lossnar från köttet, efter 11 1/2
timme.
FLER
LUNCHLÅDOR
Hönssoppa
Pasta
Broilergryta
Pastasallad
Grillad eller halstrad gösfilé
Semestersallad med rökt fisk
Pasta med svamp-baconsås
Rotfruktsbiff, Fylld paprika
Kålsoppa med lammkött
Rödbetsplättar med currykyckling och
äppel-grynost
Sellerisoppa med parmesan och vinbärspaj
Lammfärsrulader, pasha och citronmeliss
Sallad som du vill o Bärcocktail
Ugnsbakad potatis, Caesarsallad, Äppelkam
Squashpaj med pesto
Siksallad och sommarpaj
Skördepasta
Höstgrytan, romtopf
Rödbetsgratäng och smaksatt yoghurt
Stekt kalkonfilé med portvinssås
Fransk löksoppa
Wrappers, yoghurtmums
Fyllda ägg
Ostgratinerad rotselleri, svampstuvning
Fylld gratinerad zucchini o Fruktkompott
Limegravad lax
Snabb wok med savoykål
Svampgryta
Svampomelett
Lutfiskpudding, plommonkvarg
Tomat-basilikasoppa
Korv- och böngryta
Bblomkåhlspuré & fruktsallad
Couscoussallad o amerikanskt revbensspjäll
Fiskspett med färg, marinad & sås
Fruktig broilersallad & blåbärskaka
Broccolisoppa & hallonsmoothie
Hösttallrik, drottningtårta
Skördepasta med rotsakssås
Glasmästarsill, senapsgravad strömmingsfilé,
rödbetstzatziki
Selleribiff med svampfräs och ugnsbakad
potatis med
broccoli-örtfyllning
Grönsaksplättar med rödbetstzatziki,
rödbetstzatziki och potatisrieska
Wrappers, gurksallad, äppeltårta
Gösfilé i paprikasås
Bönsallad o rabarberkaka
Löntagaren 7.5.2004 nr 4/04
|