. vane.jpg (302 bytes)

fritid.jpg (1679 bytes)

Lunchlådan
Solveig Backström
www.martha.fi

pune.gif (67 bytes)  Midsommaren står för dörren och vi äter gärna ute i naturen eller på sommarstugans veranda. Färgerna på maten är tagna som ur naturen, grönt, rött och gult. Alla är välkomna på sommarmat: överrasknings-, bjudna och objudna gäster.

Fisk i olika form, sallader och nypotatis är självskrivna lätta och enkla  Foto. MATTI YLIROTUmidsommardelikatesser.
Att grilla kommer säkert på första plats för många. Så använd gärna grillad fisk eller kyckling i salladen. Då passar också kokt nypotatis perfekt till menyn.

Trevlig midsommar!

 

Sommarsallad med fisk
4 portioner
200 g olika salladssorter, ekbladssallad, issallad, vild rucola
1 avocado
1 dl bladselleri
½ dl soltorkade tomater
1 gul paprika
8 rädisor
100 g räkor
100 g fisk, kallrökt, varmrökt eller grillad
Till dekoration:
valnötter
solrosgroddar
Gräddfilssås:
2 dl gräddfil
1 msk citronsaft
¼ tsk salt
1 tsk socker
svartpeppar ur kvarnen
½ dl färska örter

Skölj sallad, bladselleri, paprika och rädisor och låt dem rinna av. Riv salladen i mindre bitar och skär de övriga grönsakerna mindre. Placera ingredienserna vackert på ett stort fat och lägg fisken ovanpå. Dekorera med solrosgroddar och valnötter. Fisken kan bytas ut mot grillad kyckling.

Smaksätt gräddfilen med citronsaft, salt, socker, peppar och färska örter.

Jordgubbspaj
150 g margarin
1 dl socker
1 ägg
½ tsk kardemumma
2 dl vetemjöl
1 dl vetekli
1 tsk bakpulver

Fyllning:
1 l jordgubbar
socker

Rör rumstempererat margarin och socker pösigt. Rör ner ägget i blandningen. Tillsätt vetemjölet som blandats med bakpulvret. Bred ut degen på botten och kanter av en pajform. Spara en del av degen till garnering.

Rada de rensade jordgubbarna över degen. De största kan klyvas. Strö socker över bären. Rulla ut resten av degen till smala strängar och lägg dem i korsmönster på tårtan.

Grädda tårtan i 175 grader varm ugn ca 30 min. Servera med kanelcrème, glass eller vaniljsås.

Kanelcrème
250 g kvark
½ dl florsocker
1 tsk vaniljsocker
1 tsk malen kanel

Smaksätt kvarken med florsocker, vaniljsocker och kanel. Dekorera med kanel och citronmeliss. Kanelcrème är gott till frukt- och bärpajer samt frukt- och bärsallad.

 

 

FLER LUNCHLÅDORlt-ylos.jpg (843 bytes)
runu.gif (924 bytes)
  Hönssoppa
runu.gif (924 bytes)  Pasta
runu.gif (924 bytes)  Broilergryta
runu.gif (924 bytes)  Pastasallad
runu.gif (924 bytes)  Grillad eller halstrad gösfilé
runu.gif (924 bytes)  Semestersallad med rökt fisk
runu.gif (924 bytes)  Pasta med svamp-baconsås
runu.gif (924 bytes)  Rotfruktsbiff, Fylld paprika
runu.gif (924 bytes)  Kålsoppa med lammkött
runu.gif (924 bytes)  Rödbetsplättar med currykyckling och äppel-grynost
runu.gif (924 bytes)  Sellerisoppa med parmesan och vinbärspaj
runu.gif (924 bytes)
  Lammfärsrulader, pasha och citronmeliss
runu.gif (924 bytes)  Sallad som du vill o Bärcocktail
runu.gif (924 bytes)
  Ugnsbakad potatis, Caesarsallad, Äppelkam
runu.gif (924 bytes)  Squashpaj med pesto
runu.gif (924 bytes)  Siksallad och sommarpaj
runu.gif (924 bytes)  Skördepasta
runu.gif (924 bytes)  Höstgrytan, romtopf
runu.gif (924 bytes)  Rödbetsgratäng och smaksatt yoghurt
runu.gif (924 bytes)  Stekt kalkonfilé med portvinssås
runu.gif (924 bytes)
  Fransk löksoppa
runu.gif (924 bytes)  Wrappers, yoghurtmums
runu.gif (924 bytes)  Fyllda ägg
runu.gif (924 bytes)  Ostgratinerad rotselleri, svampstuvning
runu.gif (924 bytes)  Fylld gratinerad zucchini o Fruktkompott
runu.gif (924 bytes)  Limegravad lax
runu.gif (924 bytes)  Snabb wok med savoykål
runu.gif (924 bytes)  Svampgryta
runu.gif (924 bytes)
  Svampomelett
runu.gif (924 bytes)
  Lutfiskpudding, plommonkvarg
runu.gif (924 bytes)  Tomat-basilikasoppa
runu.gif (924 bytes)  Korv- och böngryta
runu.gif (924 bytes)  Bblomkåhlspuré & fruktsallad
runu.gif (924 bytes)  Couscoussallad o amerikanskt revbensspjäll
runu.gif (924 bytes)  Fiskspett med färg, marinad & sås
runu.gif (924 bytes)  Fruktig broilersallad & blåbärskaka
runu.gif (924 bytes)  Broccolisoppa & hallonsmoothie
runu.gif (924 bytes)  Hösttallrik, drottningtårta
runu.gif (924 bytes)  Skördepasta med rotsakssås
runu.gif (924 bytes)  Glasmästarsill, senapsgravad strömmingsfilé, rödbetstzatziki
runu.gif (924 bytes)  Selleribiff med svampfräs och ugnsbakad potatis med
broccoli-örtfyllning

runu.gif (924 bytes)  Grönsaksplättar med rödbetstzatziki, rödbetstzatziki och potatisrieska
runu.gif (924 bytes)  Wrappers, gurksallad, äppeltårta
runu.gif (924 bytes)  Gösfilé i paprikasås
runu.gif (924 bytes) 
Bönsallad o rabarberkaka
runu.gif (924 bytes)  Lökpaj med rökt fisk & Rabarberkräm med jordgubbar
runu.gif (924 bytes)  Varm vegetarisk rågsmörgås o brödost-lingonpaj
runu.gif (924 bytes)  Rotsaksgratäng o äppelkompott
runu.gif (924 bytes)  Fyllda gratinerade paprikor o tzatziki
runu.gif (924 bytes) 
Kalkonrulle, pommonskum o kalkonmacka
runu.gif (924 bytes)  Siskonkorvsoppa o Runebergstårtor
runu.gif (924 bytes)  Röd linssoppa o fastlagsbulle
runu.gif (924 bytes)  Vegetarisk pasta, grahamssemlor o frukt i sås
runu.gif (924 bytes) 
Silltårta o Marinerad sill
runu.gif (924 bytes)  Lätt laxsås o blåbärskvark

Löntagaren 22.6.2006 nr 6/06

 

hava500.jpg (350 bytes)

lt-ylos.jpg (843 bytes)lt-back.jpg (825 bytes)

marne.gif (45 bytes)