
Lunchlådan
Solveig Backström
www.martha.fi
Midsommaren står för dörren
och vi äter gärna ute i naturen eller på sommarstugans veranda. Färgerna på maten är
tagna som ur naturen, grönt, rött och gult. Alla är välkomna på sommarmat:
överrasknings-, bjudna och objudna gäster.
Fisk i olika form, sallader och nypotatis är självskrivna lätta och
enkla midsommardelikatesser.
Att grilla kommer säkert på första plats för många. Så använd gärna grillad fisk
eller kyckling i salladen. Då passar också kokt nypotatis perfekt till menyn.
Trevlig midsommar!
Sommarsallad med fisk
4 portioner
200 g olika salladssorter, ekbladssallad, issallad, vild rucola
1 avocado
1 dl bladselleri
½ dl soltorkade tomater
1 gul paprika
8 rädisor
100 g räkor
100 g fisk, kallrökt, varmrökt eller grillad
Till dekoration:
valnötter
solrosgroddar
Gräddfilssås:
2 dl gräddfil
1 msk citronsaft
¼ tsk salt
1 tsk socker
svartpeppar ur kvarnen
½ dl färska örter
Skölj sallad, bladselleri, paprika och rädisor och låt dem rinna av. Riv salladen i
mindre bitar och skär de övriga grönsakerna mindre. Placera ingredienserna vackert på
ett stort fat och lägg fisken ovanpå. Dekorera med solrosgroddar och valnötter. Fisken
kan bytas ut mot grillad kyckling.
Smaksätt gräddfilen med citronsaft, salt, socker, peppar och färska örter.
Jordgubbspaj
150 g margarin
1 dl socker
1 ägg
½ tsk kardemumma
2 dl vetemjöl
1 dl vetekli
1 tsk bakpulver
Fyllning:
1 l jordgubbar
socker
Rör rumstempererat margarin och socker pösigt. Rör ner ägget i blandningen.
Tillsätt vetemjölet som blandats med bakpulvret. Bred ut degen på botten och kanter av
en pajform. Spara en del av degen till garnering.
Rada de rensade jordgubbarna över degen. De största kan klyvas. Strö socker över
bären. Rulla ut resten av degen till smala strängar och lägg dem i korsmönster på
tårtan.
Grädda tårtan i 175 grader varm ugn ca 30 min. Servera med kanelcrème, glass eller
vaniljsås.
Kanelcrème
250 g kvark
½ dl florsocker
1 tsk vaniljsocker
1 tsk malen kanel
Smaksätt kvarken med florsocker, vaniljsocker och kanel. Dekorera med
kanel och citronmeliss. Kanelcrème är gott till frukt- och bärpajer samt frukt- och
bärsallad.
FLER
LUNCHLÅDOR
Hönssoppa
Pasta
Broilergryta
Pastasallad
Grillad eller halstrad gösfilé
Semestersallad med rökt fisk
Pasta med svamp-baconsås
Rotfruktsbiff, Fylld paprika
Kålsoppa med lammkött
Rödbetsplättar med currykyckling och
äppel-grynost
Sellerisoppa med parmesan och vinbärspaj
Lammfärsrulader, pasha och citronmeliss
Sallad som du vill o Bärcocktail
Ugnsbakad potatis, Caesarsallad, Äppelkam
Squashpaj med pesto
Siksallad och sommarpaj
Skördepasta
Höstgrytan, romtopf
Rödbetsgratäng och smaksatt yoghurt
Stekt kalkonfilé med portvinssås
Fransk löksoppa
Wrappers, yoghurtmums
Fyllda ägg
Ostgratinerad rotselleri, svampstuvning
Fylld gratinerad zucchini o Fruktkompott
Limegravad lax
Snabb wok med savoykål
Svampgryta
Svampomelett
Lutfiskpudding, plommonkvarg
Tomat-basilikasoppa
Korv- och böngryta
Bblomkåhlspuré & fruktsallad
Couscoussallad o amerikanskt revbensspjäll
Fiskspett med färg, marinad & sås
Fruktig broilersallad & blåbärskaka
Broccolisoppa & hallonsmoothie
Hösttallrik, drottningtårta
Skördepasta med rotsakssås
Glasmästarsill, senapsgravad
strömmingsfilé, rödbetstzatziki
Selleribiff med svampfräs och ugnsbakad
potatis med
broccoli-örtfyllning
Grönsaksplättar med rödbetstzatziki,
rödbetstzatziki och potatisrieska
Wrappers, gurksallad, äppeltårta
Gösfilé i paprikasås
Bönsallad o rabarberkaka
Lökpaj med rökt fisk & Rabarberkräm
med jordgubbar
Varm vegetarisk rågsmörgås o
brödost-lingonpaj
Rotsaksgratäng o äppelkompott
Fyllda
gratinerade paprikor o tzatziki
Kalkonrulle, pommonskum o kalkonmacka
Siskonkorvsoppa o
Runebergstårtor
Röd linssoppa o fastlagsbulle
Vegetarisk pasta, grahamssemlor o frukt i sås
Silltårta o Marinerad sill
Lätt laxsås o
blåbärskvark
Löntagaren 22.6.2006 nr
6/06
|