
Lunchlådan
Solveig Backström
www.martha.fi
Första Maj tas våren emot
på olika sätt. Förutom att det är arbetarnas och studenternas festdag är första maj
också en mathelg om än kort sådan för många.
Sill i olika form hör förstamajbordet till och sill går att
variera på otaligt många sätt. Sillfilé i sås med olika smaksättning är vanligt men
hur skulle det smaka till omväxling med silltårta. Tårtan är erkänt god och festlig
och kan rekommenderas åt alla som överhuvudtaget tycker om sill och tycker om att pröva
på något nytt!
Silltårta
6 personer
200 g mörkt malt- eller rågbröd (Real bröd eller Malaxlimpa)
75 g smör
¾ dl matolja
300 g matjessillfilé
1 liten rödlök
1 burk kvark
1 burk gräddfil
1 krm svartpeppar
½ dl gräslök
2 msk dill
Smula brödet i en matberedare, häll på smält smör och matolja, kör en stund till.
Tryck ut blandningen i en springform (form med löstagbart botten). Finhacka sillen, skala
och hacka löken. Blanda sill, lök, kvark, gräddfil, gräslök, dill och peppar. Häll
fyllningen i formen. Låt stelna i kylen i 34 timmar.
Tag bort tårtan ur formen. Strö över hackad gräslök och dekorera med några
dillvippor. Servera tårtan med nypotatis, grovt knäckebröd, en fräsch sallad och ost.
Marinerad sill
4 personer
12 matjessillfiléer
2 msk finklippt gräslök
Marinad
2 msk balsamvinäger
6 msk solrosolja
2 tsk senap
några citronskivor
gräslök
Skär sillfilén tvärs över i jämnstora bitar och lägg dem i en glasburk. Rör ihop
ingredienserna till marinaden och häll den över sillbitarna. Låt sillen smaksättas
12 dagar.
Dekorera med citronskivor och gräslök. Servera kokt potatis, cocktailknäckebröd,
rågbröd, ost och sallad till sillen.
FLER
LUNCHLÅDOR
Hönssoppa
Pasta
Broilergryta
Pastasallad
Grillad eller halstrad gösfilé
Semestersallad med rökt fisk
Pasta med svamp-baconsås
Rotfruktsbiff, Fylld paprika
Kålsoppa med lammkött
Rödbetsplättar med currykyckling och
äppel-grynost
Sellerisoppa med parmesan och vinbärspaj
Lammfärsrulader, pasha och citronmeliss
Sallad som du vill o Bärcocktail
Ugnsbakad potatis, Caesarsallad, Äppelkam
Squashpaj med pesto
Siksallad och sommarpaj
Skördepasta
Höstgrytan, romtopf
Rödbetsgratäng och smaksatt yoghurt
Stekt kalkonfilé med portvinssås
Fransk löksoppa
Wrappers, yoghurtmums
Fyllda ägg
Ostgratinerad rotselleri, svampstuvning
Fylld gratinerad zucchini o Fruktkompott
Limegravad lax
Snabb wok med savoykål
Svampgryta
Svampomelett
Lutfiskpudding, plommonkvarg
Tomat-basilikasoppa
Korv- och böngryta
Bblomkåhlspuré & fruktsallad
Couscoussallad o amerikanskt revbensspjäll
Fiskspett med färg, marinad & sås
Fruktig broilersallad & blåbärskaka
Broccolisoppa & hallonsmoothie
Hösttallrik, drottningtårta
Skördepasta med rotsakssås
Glasmästarsill, senapsgravad
strömmingsfilé, rödbetstzatziki
Selleribiff med svampfräs och ugnsbakad
potatis med
broccoli-örtfyllning
Grönsaksplättar med rödbetstzatziki,
rödbetstzatziki och potatisrieska
Wrappers, gurksallad, äppeltårta
Gösfilé i paprikasås
Bönsallad o rabarberkaka
Lökpaj med rökt fisk & Rabarberkräm
med jordgubbar
Varm vegetarisk rågsmörgås o
brödost-lingonpaj
Rotsaksgratäng o äppelkompott
Fyllda
gratinerade paprikor o tzatziki
Kalkonrulle, pommonskum o kalkonmacka
Siskonkorvsoppa o
Runebergstårtor
Röd linssoppa o fastlagsbulle
Vegetarisk pasta, grahamssemlor o frukt i sås
Löntagaren 27.4.2006 nr 4/06
|