. vane.jpg (302 bytes)
jobba.jpg (3443 bytes)

Hyttstädarens vardag:

Män tafsar och kaller henne hora

- Använda lakan och handdukar ska tas bort ur hytterna redan innan fartyget kommer i hamn, för vistelserna i hamnen är korta, säger Terttu Katila. Foto: AINO PIETARINEN

Det hör till Terttu Katilas uppgifter att ta emot passagerarna och hjälpa dem att hitta sina hytter. Någon vill ha en kudde till och en annan ber om ett extra täcke. Redan innan fartyget kommer i hamn tas lakanen bort i hytterna och nya sätts in. I det här skedet är somliga resenärer i farten så till den grad att värdinnan inte kommer in i hytten, blir skuffad, påskälld, ja vissa passagerare går t.o.m. till handgripligheter.

pune.gif (67 bytes)   Att bli påtafsad och daskad på stjärten, att få förslag om sex och bli kallad hora hör till hyttstäderskans vardag. Våld har förmodligen alla råkat ut för. Ja, det finns sannerligen en hel del plats för förbättring i fulla passagerares uppförande. Men visst är största delen av passagerarna helt trevliga, säger Terttu Katila, hyttstäderska på Finnjet.

På sommaren blir det åter lugnare, när Finnjet flyttar från Tallinnlinjen till Tysklandslinjen. Då är det familjer med barn som reser, och det är på allt sätt fridfullare ombord.

På Finnjet används fortfarande titeln hyttstädare, men på andra linjer görs samma arbete av hyttvärdinnor. Terttu har arbetat på Finnjet från mitten av 1980-talet.

Sexuella förslag och handgripligheter

– Den oangenämaste tiden är kvällarna. Då bes det om mera handdukar och annat till hytterna och när man sedan kommer med dem haglar förslagen. Det gäller att hitta en kvinna, för pengar om inte annat. Ibland blir det rent av farligt. Nattstäderskorna, som rör sig ensamma på natten, råkar ut för de farligaste och mest skrämmande situationerna.

– Om vi hör ett förskräckligt oljud i en hytt går vi inte ens in och tittar utan kallar direkt på säkerhetsmannen.

Särskilt motbjudande är det enligt Katila att driva ut babblande fyllon i ankomsthallen så man snabbt hinner städa hytten och bädda åt nya passagerare.

– Det är jobbigt att reda upp oredan i hytterna och särskilt att få rätsida på eventuella ersättningar. Vi meddelar alltid infon, som stänger hytten, om där är grisigt eller något är söndrat. Då blir passagerarna tvungna att komma och redogöra för saken.

Prat och humor

– Nyp, ovälkomna kramar och påträngande förslag hör till ordningen för dagen i det här arbetet. I allmänhet klarar vi oss med humor, genom att tala och dra gränser för passagerarna. En nykomling i branschen hajar till, för vi har inte utbildats på något sätt för att möta de här situationerna. Det bara inte finns beredskap för det, konstaterar Terttu Katila.

– De som är mycket känsliga och lätt tar illa upp stannar inte i branschen. Här gäller det att härda sig.

– I mässen talas det ibland om intermezzona och de gås igenom. Det är klart att det behövs mera information om hur man ska gå till väga med berusade och numera också allt mer drogpåverkade passagerare.

– Fast obehagliga situationer kommer ändå alltid på något sätt överraskande. I efterhand inser man att det fanns tydliga tecken men man har inte kunna "läsa dem".

Larmknappar i hytterna skulle enligt Katila öka säkerheten, men passagerarna borde inte kunna komma åt dem. Problematiska är också de väldigt trånga hytterna.

– Ofta tänker man att om arbetet var rena rama städningen så skulle det vara lätt! Officiellt gör vi inte socialarbete och sådan kompetens borde man inte ens behöva här. Men verkligheten är helt annorlunda, säger Terttu Katila.

AINO PIETARINEN
Översättning BERTEL STENIUS

Löntagaren 2.4.2001 nr 3/01

hava500.jpg (350 bytes)

lt-back.jpg (825 bytes)lt-ylos.jpg (843 bytes)

marne.gif (45 bytes)

LÖN  nr 3/2001

Till första sidan

runu.gif (924 bytes) Ledaren
runu.gif (924 bytes) Kolumner
runu.gif (924 bytes) Tema
    Små arbetsplatser
runu.gif (924 bytes) Arbetslösheten
    i Svenskfinland

runu.gif (924 bytes) Notiset & statistik
runu.gif (924 bytes)
Arbetarskydd
    Spritproblem i arbetslivet
runu.gif (924 bytes) Jobba med människor

Fattig exercis

runu.gif (924 bytes) Röster i facket
runu.gif (924 bytes) Utrikes
runu.gif (924 bytes) Språklåda
runu.gif (924 bytes) Kultur
runu.gif (924 bytes) Fritid
runu.gif (924 bytes) Karikatyr

www.sak.fi/på svenska