. vane.jpg (302 bytes)
 
tema.jpg (2440 bytes)
SMÅ FÖRETAG
Väl och ve i små företag

Lätt organisation, livlig diskussion och medinflytand den lilla arbetsplatsens trumf

Japan gillar finskt hantverk

Svårt att avancera, tycker Krista Savolainen, yngst i gänget. Foto: MATTI YLIROTUpune.gif (67 bytes)  Kontrasten mot den lite nedslitna fabriksbyggnaden i rödtegel är slående då dörren öppnas: färggranna plagg i poppana hänger i rader i en ljus, luftig och modern lokal. Genom de stora fönstren skymtar Pyhäjärvi. Här i f.d. Suomen Trikoos anrika lokaliteter på Pyynikkiåsens sluttning i Tammerfors producerar företaget Unica Fashion allt från ytterplagg till festblåsor.

- Vi tar fram över 100 nya modeller i året, främst i poppana men också t.ex. sammet, 200 äldre modeller hänger ännu med. Totalt har det blivit över 2 000 modeller sedan jag plockade in en vävstol i sovrummet 1981, vävde, sydde och marknadsförde plaggen, berättar VD Liisa Pikkujämsä.

Efter ett år anställde hon några vävare och sömmerskor, byggde upp företaget långsamt tills en annons 1994 väckte intresse i Japan med sin kimonotradition. Men finsk skulle designen vara och finskt hantverk är plaggen allt igenom. I dag går 90 procent av företagets produktion på export, 70 procent enbart till Japan. Omsättningen är 10 mmk.

Totalt 12 personer, inklusive VD:n jobbar i hallen, räknas vävare och hemmasömmerskor in är de ca 30.

- Vi har försökt ha en låg organisation. Inga arbetsledare finns, teamet svarar för arbetet, delar upp arbetsskedena mellan sig, personalen kan rotera. Tidtabellen för leveranserna brukar hålla, säger Liisa Pikkujämsä.

Hon håller hårt på att problem ska kunna lösas genom diskussion. En annan princip är att inga nyanställningar görs utan att personalen godkänner aspiranten.

- Personkemin måste fungera. Det är hemskt om det uppstår klickbildning i ett så här litet företag, rena giftet för arbetsgemenskapen. Går det snett har jag som arbetsgivare liten möjlighet att rätta till det. Jag tycker vi lyckats ganska bra.

Arbetsmotivationen tillbaka

Men säg den arbetsplats där det inte finns problem. Systemet med lika lön för alla arbetstagare fungerade inte längre då personalen utökades. Arbetsmotivationen sjönk, det blev en mindre kris.

- Vi förhandlade i sju månader, alla fick komma med sina synpunkter och från årets början togs ett poängsystem i bruk. Arbetsskedena definierades, poängsättningen gäller antalet arbetsuppgifter, yrkesskicklighet, hastighet, kvalitet, berättar arbetarskyddsfullmäktig Pirjo Nieminen, som representerade arbetstagarna vid förhandlingarna, både de som hör till Textil- och beklädnadsarbetarnas förbund och Teknikerförbundet. Alla här är fackanslutna.

Någon förtroendeman finns inte men Pirjo Nieminen tycker att förhandlingarna nog tangerade arbetarskyddsaspekten. Det gällde ju själva jobbet, t.ex. rotation för att minska belastningen på skuldror och nacke som jobbet att foga samman plaggen och sömnaden ger.

- Alla vill inte rotera, i praktiken är vi bara några stycken som gör det. Visst borde vi få igång rotationen men för det krävs att man behärskar arbetsskedena. Saknas yrkeskunskap blir processen bara långsammare. Då är rotation onödig, säger hon och berättar att det finns mappvis med instruktioner att glutta i för den som så vill. Nyanställda lärs upp av arbetskamraterna.

När lönerna ficks i skick - de granskas var sjätte månad - kom arbetsmotivationen tillbaka. Vill man nu få upp sin lön är det bara att sätta igång och lära sig nya och flera arbetsskeden.

Mycket fungerar väl på den här arbetsplatsen, främst just för att den är liten, konstaterar Pirjo Nieminen.

- I princip kan vi diskutera allt, både med arbetsgivaren och med varandra. Varje vecka har vi möte där vi diskuterar eventuella problem, får information om kommande beställningar o.s.v. Vi kan också dra Liisa i ärmen då hon går förbi. Andan är bra, vi hjälper varandra i jobbet. Atmosfären är öppen, ibland talar vi kanske rentav för mycket, skrattar hon och berättar att man går ut tillsammans efter jobbet, åker på kryssning o.s.v.

Egna initiativ

Att kunna ta egna initiativ är allmänt uppskattat, de nya luftiga lokalerna likaså. I de förra i Tammela var det lågt till tak och syret ville ta slut sommartid.

Företagshälsovården kontrollerade nyligen ergonomin, speciellt med tanke på belastningen av skuldror och nacke. Nya stolar och hjälpbord i rätt höjd beställdes. Tillskärarna får lätt problem med benen då de står hela dagen, en gummimatta ger lite studs och ingen ser snett på den som går en runda i hallen för att mjuka upp musklerna.

Företagshälsovården har varit uppe till diskussion. Arbetsgivaren har svårt att se det förnuftiga i att betala 300 mk då hälsocentralen tar 50 mk av privatpersoner. Den lagstadgade vården fungerar, i övrigt söker sig arbetstagarna till hälsocentralerna i sina respektive hemkommuner. Att komma enkom för det till Tammerfors vill heller inte alla.

Alla här är kvinnor, medelåldern ligger kring de 50. Så kallad kvinnlig avundsjuka har Pirjo Nieminen inte sett till, den fanns det gott om på hennes tidigare arbetsplats med ca 200 anställda. Och andan är som sagt god.

- Visst kan vi någon gång fräsa åt varandra. Aha, hon har en dålig dag, tänker de andra. Allt är OK igen innan dagen är slut. Om vi var flera kunde det uppstå gängbildning, det slipper vi nu, tack och lov.

Krista Savolainen, yngst med sina 30 år, trivs bra, men ser ett problem med en liten arbetsplats: möjligheterna att avancera är små eller inga. - Men lönen, den kunde förstås vara bättre, säger hon och de andra mumlar instämmande.

Ulla Teitto, nestorn i gänget, har jobbat i företaget i 16 år - och trivts. Men om hon var yngre skulle hon nog byta bransch.

- Hur blir det i framtiden? Här i Tammerforstrakten har många textilföretag fått sätta lapp på luckan och en hel del produktion förläggs till billigare länder.

Ulla, liksom Anja Kivelä uppskattar särskilt den flexibla arbetstiden. Är det lågsäsong kan man göra kortare dagar eller ta ut en ledig dag. Timmarna arbetas in då det är rusch. Pirjo Nieminen håller med, men skulle gärna se en lite jämnare tidsanvändning: då arbetsplatsen är liten kan det bli svårt att hålla leveranstiden om den är kort.

- Produktionstoppen infaller just under semester, tidigare har det varit lite si och så men ifjol höll vi stängt två veckor. Då var det kaos efter, hoppas vi lärde oss något så det går bättre i år.

INGEGERD EKSTRAND
Foto: MATTI YLIROTU

Löntagaren 2.4.2001 nr 3/01

hava500.jpg (350 bytes)

lt-back.jpg (825 bytes)lt-ylos.jpg (843 bytes)

marne.gif (45 bytes)