. vane.jpg (302 bytes)

Trots att det går bra för Israel ekonomiskt lever var femte person under fattigdomsgränsen.

Soppköken i Israel serverar
400 000 måltider i månaden

pune.gif (67 bytes)  I Israel, det land som omvärlden förknippar med rikedom och framgång, lever en femtedel av befolkningen under fattigdomsgränsen. Det handlar om 677 700 familjer.

Socialpolitiken har misslyckats kapitalt. Detta i en ekonomi som har vuxit så det knakar, i fjol över fem procent. Vilket var mer än i EU och USA. I Soppköket fungerar med frivilligkrafter. Exempelvis mannen till vänster är präst från Frankrike. Foto: CAROLA ISAKSSONbörjan av det här året räknade man visserligen med en nedgång — till "bara" fyra procents tillväxt.

Blomstrar gör framom allt high tec-industrin. Israel hör till världens ledande high tec-länder.

– Av de israeliska barnen lever i dag 36 procent under fattigdomsgränsen, säger Abraham Yisrael, som driver en av landets många hjälporganisationer, Hazon Yeshaya.

70 procent av matportionerna som hjälporganisationen serverar äts av barn.

– Hur ska de klara skolan och lära sig någonting om de går hungriga, frågar sig Abraham.

Det är vanligt i de israeliska skolorna att barnen har egen matsäck med sig. Men en av tre elever sitter tomhänt och tittar på medan andra äter, om de inte får hjälp av frivilligorganisationer som Abrahams. Hazon Yeshayas soppkök runtom i Israel serverar 400 000 måltider i månaden.

När Löntagaren besöker Hazon Yeshaya i Jerusalem köar pensionärer till kontoret för att få nya ransoneringskort. Den tysta kön av äldre herrar och damer blir bara längre och längre. Till slut når den ut på gården.

– Ryska immigranter, veteraner, holocaust-offer, räknar Abraham upp.

Tiotusentals judar som överlevde Hitlertysklands läger, holocaustoffer, har det väldigt svårt i Israel.

– Europa tog bättre hand om oss än vad Israel gör, sa en man till tidningen Haaretz under en stor demonstration utanför Israels riksdag, knesset förra sommaren.

Ovanligt är det inte heller att det står unga män i snygga kostymer, vit skjorta och kravatt i matkön. De är arbetslösa och kommer hit mellan anställningsintervjuerna.

– Vi håller öppet varje dag, året om, fortsätter Abraham, som vet vad det vill säga att vara fattig och hungrig.

Han föddes i Egypten, där judar fick det svårt efter Suezkrisen. Familjen tvingades fly hals överhuvud. De enda ägodelar de fick med sig var kläderna de hade på sig.

Familjen Yisrael sökte skydd i Frankrike i väntan på visum till USA. I Frankrike levde de i yttersta fattigdom.

– Vi var beroende av soppkök i tre år. Det var förödmjukande, men människan måste ha mat. När vi slutligen fick visum och åkte iväg hade jag fortfarande samma kläder på mig som då vi flydde. Byxorna hölls knappt ihop och skorna hade hål. Vad jag skämdes, berättar Abraham.

I USA fick Abraham studera och gjorde karriär inom importbranschen. När han pensionerades flyttade han till Israel.

– På en av huvudgatorna i Jerusalem träffade jag en kvinna i 20-års åldern. Hon gick med käpp och frågade om jag kunde hjälpa henne hem. Jag blev chockad när jag såg hennes lägenhet. Det visade sig att hon inte hade pengar till hyra, elektricitet eller mat. Hela hennes lilla pension gick till medicin som hon måste äta för sin ms-sjuka.

Insikten om att det fanns många som gick hungriga fick Abraham att starta ett soppkäk och namnge det efter sin far, fadern som aldrig gav upp drömmen om att ge sin son en bättre framtid.

– Det som år 1998 började med ett soppkök för sjutton människor är nu sextio soppkök runt om i Israel. Och allt fungerar med frivilligkrafter, berättar Abraham som själv tillbringar mesta delen av sin tid med att "resa runt världen och tigga pengar", såsom han själv uttrycker det.

Soppköket serverar ett varmt mål mat om dagen, och det har en fastanställd, chefskocken. Köket sätter också ihop färdiga matpaket som människor får hämta.

Abraham gör ingen skillnad på nationalitet, religion, etnisk tillhörighet. Men det betyder inte att alla får hjälp.

– Det var så många som försökte utnyttja oss att vi var tvungna att införa kontroll, säger Abraham.

För att få del av mat och gratistjänster måste man visa upp ett kort med en speciell kod. Koden utfärdas av socialmyndigheterna. Den betyder att du ligger lägst nere på den sociala rangskalan.

Du är fattig, du är hungrig. Efter det här finns ingenting. Då är du noll.

Det hörs stoj och glada skratt från ett av rummen. Det är tjejer som gläds över dimissionsbetyget de får som bevis på att de är utbildade frisörskor. I Jerusalem har Abraham förutom soppköket också yrkesutbildning nämligen. Mycket stolt berättar han att nittio procent av dem som dimitterats därifrån

har fått jobb. Några har öppnat eget.

Förutom frisörskeutbildning kan tjejer välja mellan kosmetik & manikyr & pedikyr, bokföring och en sekreterarlinje. Killarna är närmast attraherade av datautbildningen.

Vilka är det då som söker sig till skolan?

– Unga som hoppat av skolan, ensamförsörjare, folk som blivit av med sitt jobb på grund av strukturförändringen, krigsveteraner som samhället glömt bort, räknar Abraham upp.

Hos honom får fattiga också gratis tandvård. Två tandläkare tar emot i varsitt rum. Kön till dem verkar inte heller ta slut.

De många hungriga och fattiga har blivit en plågsam fråga för den israeliska regeringen. I slutet av juli kom så en rapport sammanställd av flera ministerier i samråd. Rapporten föreslår att staten reserverar 10–15 miljoner dollar för att säkra fattiga tillgång till näringsrik mat. Nu finns det bara 1 miljon dollar reserverat för ändamålet. Regeringen har också gjort upp ett program fram till år 2010 med målet att minska hungern.

CAROLA ISAKSSON
Jerusalem

Hazon betyder
vision, vidsynthet, syn, uppenbarelse
Mer om Hazon Yeshaya se
www.hazonyeshaya.org

Löntagaren 28.8.2008 nr 7/08

 

hava500.jpg (350 bytes)

lt-ylos.jpg (843 bytes)lt-back.jpg (825 bytes)

marne.gif (45 bytes)

LÖN  nr 7/2008

-> Till första sidan LÖN 7/2008

runu.gif (924 bytes) Ledaren
runu.gif (924 bytes) Kolumner
runu.gif (924 bytes)
Tema
    Yttrandefrihet
runu.gif (924 bytes) Aktuellt
runu.gif (924 bytes) Utrikes

Soppköken i Israel serverar 400 000 måltider i månaden
Histradrut tar ställning för palestinierna

runu.gif (924 bytes) Arbetslösheten
    i Svenskfinland
runu.gif (924 bytes) Arbetsmiljö
runu.gif (924 bytes) Språklåda
runu.gif (924 bytes) Kultur
runu.gif (924 bytes) Fritid
runu.gif (924 bytes) Karikatyr