M a t B i t e n
Solveig Backström
Solveig.Backström@Martha.fi
www.martha.fi
Beta vulgaris, rödbetagruppen,
är det latinska namnet på rödbetan eller som den också benämnts den smakliga
rubinen. Beta vulgaris har av Inhemska trädgårdsprodukter r.f. valts till årets
grönsak. Fast egentligen är rödbetan en rotsak och behöver inte alltid vara röd. Den
kan lika väl vara morotsgul, polkarandig eller vit. För att må bra behöver människan
3035 g fiber per dag. Rödbeta ger 2,5 g per 100 g. Jämförelsevis ger morot 2,4 g,
vitkål 2,0 g och rotselleri 3,1 g fiber per 100 g. Bekanta maträtter av rödbeta från
tidigare är inlagda rödbetor, rödbetssallad och Rysk rödbetssoppa. Men smaka som
omväxling på rödbetsraka, -biffar, rödbetstzatsiki, ugnsbakade rödbetor,
rödbetscarpaccio, rödbetssås eller vitkålssallad med rödbeta. Gott av höstens skörd
Låt dig inspireras!
Rödbetsbiffar
4 portioner
600 g mjölig potatis
400 g färska rödbetor
1 mindre gul lök
3 vitlöksklyftor
2 ägg
1 tsk salt
½ tsk svartpeppar
3 msk smör
Skala och riv potatis och rödbetor grovt. Hacka gul lök och vitlök fint. Blanda med
salt och peppar i en skål. Hetta upp smöret i en stekpanna och klicka ut biffar av
smeten i stekpannan. Stek biffarna på svag värme 810 minuter. Vänd biffarna och
stek ytterligare 5 minuter. Servera rödbetsbiffarna med stuvad svamp och t.ex. stekt
eller rökt fisk och marinerad broccoli.
Svampstuvning
4 portioner
1 l rensad färsk skogs- eller odlad svamp
1 gul lök eller 100 g purjolök
2 klyftor vitlök
2 msk olja
23 msk vetemjöl
4 dl vätska (svampspad, mjölk, grädde, svamp- eller grönsaksbuljong)
svartpeppar, soja, ev. salt
Skär svampen i bitar om du utgår från färsk svamp. Upphetta svampen på svag värme
i stekpannan och låt all vätska koka in. Tillsätt oljan och låt svampen fräsa ca 5
minuter. Fräs lök och vitlök skilt. Strö mjölet över den frästa svampen och rör
om. Späd med vätskan, lite i sänder och rör om mellan varven. Låt såsen koka på
svag värme minst 10 minuter. Smaksätt med peppar, soja och salt.
Marinerad broccoli
4 portioner
500 g broccoli
Marinad:
4 msk olja
4 tsk balsamvinäger
4 tsk vatten
1 tsk fransk senap
1 pressad vitlöksklyfta
1 schalottenlök
2 msk finhackad färsk basilika
2 krm salt
2 krm citronpeppar
Dela broccolin i små buketter. Skala stjälken och skär den i strimlor. Koka
broccolin i lättsaltat vatten ca 5 minuter. Låt den rinna av och lägg den i en skål.
Blanda ingredienserna till marinaden och häll den över broccolin. Låt stå och dra ca
30 minuter.
Snabba havresemlor
5 dl vatten
50 g jäst
1 tsk salt
3 msk olja
3 dl havrekli
3 dl speltmjöl
4 dl vetemjöl
Sätt bakplåtspapper på två plåtar. Mät upp det fingervarma vattnet i en stor
skål. Smula i jästen och tillsätt salt, olja havrekli. Arbeta in mjölet lite åt
gången. Rör först med en trägaffel, knåda sedan med handen. Lägg degen på
bakbordet. Forma till en längd och dela den i 12 delar. Rulla varje del till en rund
eller avlång semla och lägg på plåt. Ställ in plåtarna i den kalla ugnen. Sätt nu
ugnen på 50 grader. Låt semlorna jäsa i ugnen 1015 minuter. Ta ut de snabbjästa
bröden och höj temperaturen till 225 grader. När ugnen är het, grädda en plåt åt
gången 10-15 minuter.
Lingonsmulpaj med äppel
1 dl speltmjöl
1½ dl fruktmüsli
50 g smör
½ dl olja
½ msk vaniljsocker
Fyllning:
200 g lingon
1 syrligt äpple i små bitar
2½ msk farinsocker
Toppa ihop mjöl, müsli, smör, olja och vaniljsocker i en skål till en smulig deg.
Smörj en pajform med fett. Häll lingonen och äppelbitarna i formen och strö över
farinsockret. Fördela smuldegen överst. Grädda i ugn i 225 grader ca 20-25 minuter.
Servera gärna med vaniljyoghurt eller vaniljglass.
FLER MATBITER
OCH LUNCHLÅDOR
Hönssoppa
Pasta
Broilergryta
Pastasallad
Grillad eller halstrad gösfilé
Semestersallad med rökt fisk
Pasta med svamp-baconsås
Rotfruktsbiff, Fylld paprika
Kålsoppa med lammkött
Rödbetsplättar med currykyckling och
äppel-grynost
Sellerisoppa med parmesan och vinbärspaj
Lammfärsrulader, pasha och citronmeliss
Sallad som du vill o Bärcocktail
Ugnsbakad potatis, Caesarsallad, Äppelkam
Squashpaj med pesto
Siksallad och sommarpaj
Skördepasta
Höstgrytan, romtopf
Rödbetsgratäng och smaksatt yoghurt
Stekt kalkonfilé med portvinssås
Fransk löksoppa
Wrappers, yoghurtmums
Fyllda ägg
Ostgratinerad rotselleri, svampstuvning
Fylld gratinerad zucchini o Fruktkompott
Limegravad lax
Snabb wok med savoykål
Svampgryta
Svampomelett
Lutfiskpudding, plommonkvarg
Tomat-basilikasoppa
Korv- och böngryta
Bblomkåhlspuré & fruktsallad
Couscoussallad o amerikanskt revbensspjäll
Fiskspett med färg, marinad & sås
Fruktig broilersallad & blåbärskaka
Broccolisoppa & hallonsmoothie
Hösttallrik, drottningtårta
Skördepasta med rotsakssås
Glasmästarsill, senapsgravad
strömmingsfilé, rödbetstzatziki
Selleribiff med svampfräs och ugnsbakad
potatis med
broccoli-örtfyllning
Grönsaksplättar med rödbetstzatziki,
rödbetstzatziki och potatisrieska
Wrappers, gurksallad, äppeltårta
Gösfilé i paprikasås
Bönsallad o rabarberkaka
Lökpaj med rökt fisk & Rabarberkräm
med jordgubbar
Varm vegetarisk rågsmörgås o
brödost-lingonpaj
Rotsaksgratäng o äppelkompott
Fyllda
gratinerade paprikor o tzatziki
Kalkonrulle, pommonskum o kalkonmacka
Siskonkorvsoppa
o Runebergstårtor
Röd linssoppa o fastlagsbulle
Vegetarisk pasta, grahamssemlor o frukt i
sås
Silltårta o Marinerad sill
Lätt
laxsås o blåbärskvark
Sommarsallad med fisk, jordgubbspaj o
kanelcréme
Palsternacksraka o palsternackamuffins
Trädgårdssoppa o ungspannkaka
Kålgryta, coleslow och lingonmuffins
Grön julpaj o Tranbärskräm med biskvi
Omelettrulle
o Apelsinsallad
Kyckling med grönt och skönt i lergryta o
grapefrukt med hallon och snabb vaniljsås
Påsklasagne o Fruktsmoothie
Wrap o Citronlax o Pastasallad
Ost- och kycklingpaj, Plättrulle
Sommarsallad
o Rabarberpaj
Svampfylld
zucchini o Lingonpaj
Kålgryta, Morotssemlor o Äppelkaka
Kryddiga köttbullar med dipp, focaccia, varm
sallad på quinoa och rostade grönsaker o chokladshot med bär
Julsill med lingon o marinerad strömming mm
Tresorters
löksoppa, bärtrifle, nöt- o russinbröd
Fiskgryta o marinerad grapefruktsallad
Lammköttbullar, franska rårakor, fåskpaj o
österbottnisk rieska
Tabbouleh, bönsallad med basilikadressing o
pannacotta med blåbärsgelé
Lisolis vårliga fisksallad o blåbärspaj
Sommarknyten på grillen o honungstsatsiki
Löntagaren 28.8.2008 nr
7/08
|