. vane.jpg (302 bytes)

M a t B i t e n
Solveig Backström
Solveig.Backström@Martha.fi
www.martha.fi

pune.gif (67 bytes)  Beta vulgaris, rödbetagruppen, är det latinska namnet på rödbetan eller som den också benämnts den smakliga rubinen. Beta vulgaris har av Inhemska trädgårdsprodukter r.f. valts till årets grönsak. Fast egentligen är rödbetan en rotsak och behöver inte alltid vara röd. Den kan lika väl vara morotsgul, polkarandig eller vit. För att må bra behöver människan 30–35 g fiber per dag. Rödbeta ger 2,5 g per 100 g. Jämförelsevis ger morot 2,4 g, vitkål 2,0 g och rotselleri 3,1 g fiber per 100 g. Bekanta maträtter av rödbeta från tidigare är inlagda rödbetor, rödbetssallad och Rysk rödbetssoppa. Men smaka som omväxling på rödbetsraka, -biffar, rödbetstzatsiki, ugnsbakade rödbetor, rödbetscarpaccio, rödbetssås eller vitkålssallad med rödbeta. Gott av höstens skörd — Låt dig inspireras!

Foto: MATTI YLIROTURödbetsbiffar
4 portioner

600 g mjölig potatis
400 g färska rödbetor
1 mindre gul lök
3 vitlöksklyftor
2 ägg
1 tsk salt
½ tsk svartpeppar
3 msk smör

Skala och riv potatis och rödbetor grovt. Hacka gul lök och vitlök fint. Blanda med salt och peppar i en skål. Hetta upp smöret i en stekpanna och klicka ut biffar av smeten i stekpannan. Stek biffarna på svag värme 8–10 minuter. Vänd biffarna och stek ytterligare 5 minuter. Servera rödbetsbiffarna med stuvad svamp och t.ex. stekt eller rökt fisk och marinerad broccoli.

Svampstuvning
4 portioner

1 l rensad färsk skogs- eller odlad svamp
1 gul lök eller 100 g purjolök
2 klyftor vitlök
2 msk olja
2–3 msk vetemjöl
4 dl vätska (svampspad, mjölk, grädde, svamp- eller grönsaksbuljong)
svartpeppar, soja, ev. salt

Skär svampen i bitar om du utgår från färsk svamp. Upphetta svampen på svag värme i stekpannan och låt all vätska koka in. Tillsätt oljan och låt svampen fräsa ca 5 minuter. Fräs lök och vitlök skilt. Strö mjölet över den frästa svampen och rör om. Späd med vätskan, lite i sänder och rör om mellan varven. Låt såsen koka på svag värme minst 10 minuter. Smaksätt med peppar, soja och salt.

Marinerad broccoli
4 portioner

500 g broccoli
Marinad:
4 msk olja
4 tsk balsamvinäger
4 tsk vatten
1 tsk fransk senap
1 pressad vitlöksklyfta
1 schalottenlök
2 msk finhackad färsk basilika
2 krm salt
2 krm citronpeppar

Dela broccolin i små buketter. Skala stjälken och skär den i strimlor. Koka broccolin i lättsaltat vatten ca 5 minuter. Låt den rinna av och lägg den i en skål. Blanda ingredienserna till marinaden och häll den över broccolin. Låt stå och dra ca 30 minuter.

Snabba havresemlor

5 dl vatten
50 g jäst
1 tsk salt
3 msk olja
3 dl havrekli
3 dl speltmjöl
4 dl vetemjöl

Sätt bakplåtspapper på två plåtar. Mät upp det fingervarma vattnet i en stor skål. Smula i jästen och tillsätt salt, olja havrekli. Arbeta in mjölet lite åt gången. Rör först med en trägaffel, knåda sedan med handen. Lägg degen på bakbordet. Forma till en längd och dela den i 12 delar. Rulla varje del till en rund eller avlång semla och lägg på plåt. Ställ in plåtarna i den kalla ugnen. Sätt nu ugnen på 50 grader. Låt semlorna jäsa i ugnen 10–15 minuter. Ta ut de snabbjästa bröden och höj temperaturen till 225 grader. När ugnen är het, grädda en plåt åt gången 10-15 minuter.

Lingonsmulpaj med äppel

1 dl speltmjöl
1½ dl fruktmüsli
50 g smör
½ dl olja
½ msk vaniljsocker
Fyllning:
200 g lingon
1 syrligt äpple i små bitar
2½ msk farinsocker

Toppa ihop mjöl, müsli, smör, olja och vaniljsocker i en skål till en smulig deg. Smörj en pajform med fett. Häll lingonen och äppelbitarna i formen och strö över farinsockret. Fördela smuldegen överst. Grädda i ugn i 225 grader ca 20-25 minuter. Servera gärna med vaniljyoghurt eller vaniljglass.

 

FLER MATBITER OCH LUNCHLÅDORlt-ylos.jpg (843 bytes)
runu.gif (924 bytes)
  Hönssoppa
runu.gif (924 bytes)  Pasta
runu.gif (924 bytes)  Broilergryta
runu.gif (924 bytes)  Pastasallad
runu.gif (924 bytes)  Grillad eller halstrad gösfilé
runu.gif (924 bytes)  Semestersallad med rökt fisk
runu.gif (924 bytes)  Pasta med svamp-baconsås
runu.gif (924 bytes)  Rotfruktsbiff, Fylld paprika
runu.gif (924 bytes)  Kålsoppa med lammkött
runu.gif (924 bytes)  Rödbetsplättar med currykyckling och äppel-grynost
runu.gif (924 bytes)  Sellerisoppa med parmesan och vinbärspaj
runu.gif (924 bytes)
  Lammfärsrulader, pasha och citronmeliss
runu.gif (924 bytes)  Sallad som du vill o Bärcocktail
runu.gif (924 bytes)
  Ugnsbakad potatis, Caesarsallad, Äppelkam
runu.gif (924 bytes)  Squashpaj med pesto
runu.gif (924 bytes)  Siksallad och sommarpaj
runu.gif (924 bytes)  Skördepasta
runu.gif (924 bytes)  Höstgrytan, romtopf
runu.gif (924 bytes)  Rödbetsgratäng och smaksatt yoghurt
runu.gif (924 bytes)  Stekt kalkonfilé med portvinssås
runu.gif (924 bytes)
  Fransk löksoppa
runu.gif (924 bytes)  Wrappers, yoghurtmums
runu.gif (924 bytes)  Fyllda ägg
runu.gif (924 bytes)  Ostgratinerad rotselleri, svampstuvning
runu.gif (924 bytes)  Fylld gratinerad zucchini o Fruktkompott
runu.gif (924 bytes)  Limegravad lax
runu.gif (924 bytes)  Snabb wok med savoykål
runu.gif (924 bytes)  Svampgryta
runu.gif (924 bytes)
  Svampomelett
runu.gif (924 bytes)
  Lutfiskpudding, plommonkvarg
runu.gif (924 bytes)  Tomat-basilikasoppa
runu.gif (924 bytes)  Korv- och böngryta
runu.gif (924 bytes)  Bblomkåhlspuré & fruktsallad
runu.gif (924 bytes)  Couscoussallad o amerikanskt revbensspjäll
runu.gif (924 bytes)  Fiskspett med färg, marinad & sås
runu.gif (924 bytes)  Fruktig broilersallad & blåbärskaka
runu.gif (924 bytes)  Broccolisoppa & hallonsmoothie
runu.gif (924 bytes)  Hösttallrik, drottningtårta
runu.gif (924 bytes)  Skördepasta med rotsakssås
runu.gif (924 bytes)  Glasmästarsill, senapsgravad strömmingsfilé, rödbetstzatziki
runu.gif (924 bytes)  Selleribiff med svampfräs och ugnsbakad potatis med
broccoli-örtfyllning

runu.gif (924 bytes)  Grönsaksplättar med rödbetstzatziki, rödbetstzatziki och potatisrieska
runu.gif (924 bytes)  Wrappers, gurksallad, äppeltårta
runu.gif (924 bytes)  Gösfilé i paprikasås
runu.gif (924 bytes) 
Bönsallad o rabarberkaka
runu.gif (924 bytes)  Lökpaj med rökt fisk & Rabarberkräm med jordgubbar
runu.gif (924 bytes)  Varm vegetarisk rågsmörgås o brödost-lingonpaj
runu.gif (924 bytes)  Rotsaksgratäng o äppelkompott
runu.gif (924 bytes)  Fyllda gratinerade paprikor o tzatziki
runu.gif (924 bytes) 
Kalkonrulle, pommonskum o kalkonmacka
runu.gif (924 bytes)  Siskonkorvsoppa o Runebergstårtor
runu.gif (924 bytes)  Röd linssoppa o fastlagsbulle
runu.gif (924 bytes)  Vegetarisk pasta, grahamssemlor o frukt i sås
runu.gif (924 bytes) 
Silltårta o Marinerad sill
runu.gif (924 bytes)  Lätt laxsås o blåbärskvark
runu.gif (924 bytes)  Sommarsallad med fisk, jordgubbspaj o kanelcréme
runu.gif (924 bytes)  Palsternacksraka o palsternackamuffins
runu.gif (924 bytes)  Trädgårdssoppa o ungspannkaka
runu.gif (924 bytes)  Kålgryta, coleslow och lingonmuffins
runu.gif (924 bytes) 
Grön julpaj o Tranbärskräm med biskvi
runu.gif (924 bytes)  Omelettrulle o Apelsinsallad
runu.gif (924 bytes)  Kyckling med grönt och skönt i lergryta o
    grapefrukt med hallon och snabb vaniljsås

runu.gif (924 bytes)  Påsklasagne o Fruktsmoothie
runu.gif (924 bytes)  Wrap o Citronlax o Pastasallad
runu.gif (924 bytes) 
Ost- och kycklingpaj, Plättrulle
runu.gif (924 bytes)  Sommarsallad o Rabarberpaj
runu.gif (924 bytes) 
Svampfylld zucchini o Lingonpaj
runu.gif (924 bytes)  Kålgryta, Morotssemlor o Äppelkaka
runu.gif (924 bytes)  Kryddiga köttbullar med dipp, focaccia, varm sallad på quinoa och rostade grönsaker o chokladshot med bär
runu.gif (924 bytes)  Julsill med lingon o marinerad strömming mm
runu.gif (924 bytes)  Tresorters löksoppa, bärtrifle, nöt- o russinbröd
runu.gif (924 bytes) 
Fiskgryta o marinerad grapefruktsallad
runu.gif (924 bytes)  Lammköttbullar, franska rårakor, fåskpaj o österbottnisk rieska
runu.gif (924 bytes)  Tabbouleh, bönsallad med basilikadressing o pannacotta med blåbärsgelé
runu.gif (924 bytes)  Lisolis vårliga fisksallad o blåbärspaj
runu.gif (924 bytes)  Sommarknyten på grillen o honungstsatsiki

Löntagaren 28.8.2008 nr 7/08

 

hava500.jpg (350 bytes)

lt-ylos.jpg (843 bytes)lt-back.jpg (825 bytes)

marne.gif (45 bytes)