. vane.jpg (302 bytes)
 
tema.jpg (2440 bytes)

En solskenshistoria

pune.gif (67 bytes)  Mikko Miettinens (25) Ninai Games är som taget ur en grundkurs i företagsekonomi och stycket om att starta företag. Först finns det en idé, sedan efterfrågan och i förlängningen ett företag.

Samtidigt är det ett typexempel på de nya arbeten, som uppstår i vår datoriserade värld. Mikko Miettinen producerar datorspel. Och han är helt självlärd. Som 16-åring började han och en kompis planera ett riktigt stort spel. Två år tog det innan det var klart. Mikko presenterade det för landets största firma i datorspelbranschen, och fick napp. Och blodad tand. Han gjorde lumpen, och fortsatte sedan på spellinjen. Han gjorde en först produktion som underleverans, men beslöt efter det att kasta loss och bli självständig.

Dropmania hette det nya spelet, och cd:n såldes i glassbilar. Upplagan var på 50 000 exemplar och allt strök med. Det gör spelet till det mest sålda inhemska hittills. Dessutom har Mikko lyckats sälja det till Korea. Följande produktion, Puzzle Station, har sålts bl.a. till Polen. Sedan har den ena produktionen avlöst den andra, och nu åker Mikko runt världen, säljer och skaffar nya marknader.

För tre år sedan tyckte han det var dags att grunda ett företag, och startade Ninai Games. Men fortfarande upplever han sig mera som programdesigner än företagare. Företaget med idag tre anställda är bara en naturlig följd. Förmodligen kommer anställdas antal att fördubblas ännu i år, för att man ska få kontinuitet i verksamheten och kunna driva två produktioner parallellt.

Tolvtimmars arbetsdagar och i all hast slukade luncher stör inte Mikko. Han sysslar med det han älskar mest och trånar inte efter semestrar och lediga veckoslut. Han känner sig ledig från jobb när han står på mässor och presenterar sina spel.

Arbetslöshet ? Det har han egentligen aldrig funderat över. Han har några andra idéer som han testar, om spelen slutar sälja.

CI

Löntagaren 2.4.2001 nr 3/01

hava500.jpg (350 bytes)

lt-back.jpg (825 bytes)lt-ylos.jpg (843 bytes)

marne.gif (45 bytes)