. vane.jpg (302 bytes)
 
tema.jpg (2440 bytes)

Låg lön, lång arbetsdag.
Ingen dans på rosor starta eget.

Hellre träl än sysslolös

20 mark kan Terttu Alasalmi timpeng bli som sämst. Foto: ROBERT SEGERpune.gif (67 bytes)  Ljuset faller in genom arbetssalens stora fönster. Överallt står ställningar med färdigsydda plagg och plagg på hälft. Tygpackar, tygremsor, trådrullar, symaskiner, stryklod. Nio kvinnor djupt koncentrerade på sina jobb. Då och då rasslar en symaskin försynt. Annars är det är överraskande tyst i arbetssalen. Det enda som bryter lugnet är rösten från en kvinna, som sitter i en glasbur och begår en affärsdiskussion över telefon.

De tio kvinnorna är uppsagda från sina tidigare jobb på olika textilföretag i åbotrakten. Nu är alla självständiga företagare med firmanamn, men fungerar ihop enligt andelslagsprincipen. När de startade 1994 skulle ingen ha satsat ett rött öre på dem och deras företag.

- Förra näringsombudet ansåg att företaget var dödsdömt för att vi är kärringar. Vi hade ju inte ens vett att anställa en manlig direktör, berättar Raija Alanko.

Fast lätt har de inte. Deras största problem är prissättningen. Nivån dikteras av uppdragsgivarna. Hundra procent av produktionen är underleveranser och tar de inte emot erbjudet arbete till erbjudet pris får någon annan det. Sannolikt någon i Estland.

Det är rena rama träljobbet kvinnorna utför, men de väljer det fram om arbetslösheten. Dagsverken på 11- 12 timmar hör till vardagen i synnerhet nu när det är högsäsong. Lördagarna kan kvinnorna också räkna med att tillbringa i jobbets tecken. Men timlönen före skatt vill inte kliva över 30 marks strecket. Lönen är ju egentligen en andel av sammanslutningens överskott. Så det händer att timpengen stannar vid 20 mark.

Kaarina Heinonen och Tuula-Maija Rantasalmi tycker att just det här, att man inte kan jobba sig till en hyfsad lön och ordentlig semester är det tyngsta i arbetet. Gärna gör man många och långa dagar om det är belönande.

- Det är inte heller roligt att veta att det inte går an att bli sjuk eller råka ut för en olycka, för att det skulle rasera ens ekonomi, konstaterar kvinnorna. Visst finns det försäkringar som täcker företagets löpande kostnader i sådana fall, men de är förbålt dyra, suckar Rantasalmi. Obligatoriska utgifter finns det nog av ändå.

- Om man var ung och i beråd att bilda familj skulle man inte kunna ha det här jobbet, inte med den här lönenivån, de här arbetstiderna och det här socialskyddet, framhåller Terttu Alasalmi.

I startskedet skulle de gärna ha varit medlemmar i sitt gamla fackförbund, Teva, men på den tiden var det inte möjligt. Nu kan de ansluta sig, men säger att de inte längre har någon nytta av ett medlemskap.

Innan kvinnorna startade sitt andelslag gick de en företagarkurs. Med facit på hand konstaterar de att den nog inte gav så mycket. Det mesta har de lärt sig genom försök och misstag.

- Beskattningen har varit ett problem och i synnerhet i början när man inte hade ett hum om hur mycket man kommer att tjäna, säger Kaarina Heinonen, som haft det extra besvärligt just med skatterna. Kvinnorna råder alla som tänker börjat med eget företag att noga reda ut skatter, pensioner och försäkringar.

- Och mycket pengar ska man har om man vill starta något eget, understryker Raija Alanko.

Sju kvinnor sitter kvar i matsalen när vi frågar hur många som bums skulle tacka ja till ett anställningserbjudande från ett företag: sex händer skjuter upp med fart.

- När jag far, blir det på pension, säger Terttu Alasalmi, den enda som inte markerar.

CAROLA ISAKSSON
Foto: ROBERT SEGER

Löntagaren 2.4.2001 nr 3/01

hava500.jpg (350 bytes)

lt-back.jpg (825 bytes)lt-ylos.jpg (843 bytes)

marne.gif (45 bytes)